Wereldhave heeft zijn Britse bezittingen voor 243 miljoen pond (287 miljoen euro) van de hand gedaan. Dat is 4 procent onder de boekwaarde van 30 september vorig jaar. Na de afronding van de verkoop, naar verwachting nog in het eerste kwartaal, beschikt Wereldhave in Groot-Brittannië alleen nog over een stuk grond en een ontwikkelingsproject in Richmond, ter waarde van 23 miljoen pond. Dit zal in een later stadium worden verkocht. Wereldhave sluit zijn kantoor in Groot-Brittannië.
De vastgoedinvesteerder leed in 2012 een verlies van 98,4 miljoen euro. Het bedrijf stelt aandeelhouders een dividend van 3,30 euro per aandeel voor. Wereldhave boekte een positief direct resultaat per aandeel van 3,91 euro en een negatief indirect resultaat van 8,45 euro per aandeel. De loan-to-value daalde van 47 naar 44 procent. Na afronding van de verkopen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten daalt die ratio tot minder dan 20 procent.
Nieuw strategieplan
De bezettingsgraad lag vorig jaar op 89,2 procent, tegen 88,5 procent in 2011. De vergelijkbare huuropbrengsten namen, als de verkochte Amerikaanse bezittingen buiten beschouwing worden gelaten, met 3,1 procent toe ten opzichte van het voorgaande jaar. Het indirecte resultaat stond onder druk door afschrijvingen in Groot-Brittannië en de VS. Daarnaast zijn de kosten voor de exit uit de VS in de cijfers over 2012 opgenomen. Het vertrek uit Groot-Brittannië kost naar verwachting 1,5 miljoen pond.
Wereldhave gooit het roer binnen het bedrijf in drie stappen om. De eerste stap, het afbouwen van risico’s, wordt medio dit jaar afgerond. In de 2 jaar die volgen wil Wereldhave zijn positie in zijn vier kernmarkten uitbreiden door de verbetering van de resultaten van huidige bezittingen en een ,,gecontroleerde” ontwikkeling van nieuwe projecten. De activiteiten in Spanje staan gedurende die tijd ‘on hold’. Na medio 2015 komt Wereldhave met een nieuw strategieplan voor groei.
Verlaging
In de komende 2 jaar wil Wereldhave onder meer zorgen voor een bezettingsgraad van minstens 98 procent en een verlaging van overheadkosten met maximaal 14 miljoen euro. De pijplijn voor nieuwe projecten bestaat tot medio 2015 voor 330 miljoen euro uit retailprojecten en 110 miljoen euro uit kantoren. De onderneming voorziet 400 miljoen euro aan aankopen en voor 150 miljoen euro aan verkopen. Verder wordt de raad van commissarissen de komende tijd uitgebreid en wordt de beschermingsmuur tegen een overname geëvalueerd.
Het directe resultaat in 2013 hangt volgens Wereldhave af van de timing van herinvesteringen. Daarbij gaat kwaliteit boven de timing, aldus de onderneming. Wereldhave gaf geen voorspelling voor het directe resultaat in 2013, maar denkt wel dat het dividend op het niveau van 3,30 euro per aandeel kan worden gehandhaafd.
Na 2013 verwacht Wereldhave 85 procent van zijn directe resultaat als dividend uit te keren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl